Bli medlem knapp

Dette er en artikkel som handler om avkroking/behandling av fisk, og catch and release(fang og slipp). Jeg skal forklare hva slags utstyr man trenger og hvorfor vi gjør dette når vi fisker.

Finmasket knuteløs håv

Når man får en fisk på kroken må man bruke en håv for å få den fra vannet og opp på avkrokningsmatten. Her er det viktig at man bruker en finmasket knuteløs håv. Dette er for å forhindre skader på slimlaget, skjellskader og finneskader hos fisken. Det finnes to spesialiserte håvtyper på markedet for meitere. Den ene er karpehåv, som er en stor sterk håv, med ett dypt finmasket nett. Det dype nettet er til for å gi fisken minst mulig bevegelsesfrihet, for hvis en stor fisk kaster seg rundt i ett stramt nett kan det fort medføre at fisken kan få bruddskader på finnene(oftest brystfinnene). Karpehovens nett er ofte også mulig å demontere fra skaftet, slik at man trygt kan løfte stor fisk opp av vannet og over på avkrokningsmatta.

Den andre typen håv for meitefiskeren er matchhåver. Denne typen kommer i flere varianter, og det er mulig å spesialisere håven til det type fisket du skal bedrive. Det finnes flere forskjellige håvskaft som regulerer i lengde, tyngde og styrke. For en som skal kjøpe seg en matchhåv for første gang bør kjøpe seg en med middels tyngde og lengde, som også pleier å være de rimeligste med størst tilgang, ettersom de er minst spesialiserte. Alle håvskaft har universal festemetode for selve håven, men håvsida er det feltet hvor det er størst variasjon. Her finnes det mange forskjellige størrelser og utforminger med spesialiserte egenskaper. Hvis man er ute etter stor fisk i match sammenheng (brasme), som ligger mellom 1,5-4 kg. Bør man gå for ett nett som passer for det. Hvis man er ute mindre fisk (mort), som ligger fra alt mellom noen få gram til 1kg. Bør man kanskje gå for en håv som er designet for å avkroke fisken mens den er i nettet, slik at man kan ha ett mer effektivt fiske tidsmessig. Avkroking i håv foregår ved at man lar håven ligge mellom beina mens man avkroker fisken der. Men for nybegynneren innen fiske, som først har tenkt seg å fiske etter arter som vederbuk, brasme, stam osv, trenger ikke å gå til innkjøp av en spesialisert håv med det første. En skånsom knuteløs teleskophåv, som ikke har for vide masker holder.

Avkrokningsmatte

Dette er veldig viktig å ha med seg når man skal ut på tur etter større og ofte edel karpefisk som karpe, suter og karuss. Denne bruker man til å legge fisken nedpå for å avkroke fisken. Denne beskytter fiskens slimlag, skjell og finner, samt at det gjør at fiskens innvoller ikke havner i klem/trykk mot bakken. En grei avkrokningsmatte koster som regel 350-500 kr på forskjellige butikker. I startfasen så kan man bruke ett litt tykt liggeunderlag med en myk plastflate over (plastduk eller presenning uten for grove riller). Dette trenger ikke koste mer enn en femtilapp. Husk: ALLTID å ha våt avkrokningsmatte før man legger fisken på den.

Veienett og weigh-sling

Dette brukes til å veie fisken i. Man benytter seg av veienett for å beskytte fisken når den veies. Her vil fisken få ligge vannrett og behagelig i nettet/posen. Det er sikkert mange som er vant med å veie fisken horisontalt fra gjellene, men dette egner seg ikke når det kommer til C&R. Dette gir skader på ryggraden, pluss kan gi skader på gjellene/gjellefestet. Man kan bruke en våt plastpose for å veie fisk som abbor, vederbuk, mort, osv. Ett veienett koster som regel 200-300kr En weig-sling koster som regel 300-600kr. Husk: ALLTID å fukte nettet/posen før veiing. Jeg håper dere har fått en liten innføring i hva avkroking og behandling av fisk oppe på land dreier som etter å ha lest denne artikkelen. Hvis det er noen som har spørsmål angående dette, så er det bare å ta kontakt.

Top